Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi. Kapitalizm, Doğa ve Gezegenin Geleceği İçin Bir Rehber. Doğa, Para, Emek, Bakım, Gıda, Enerji Ve Yaşam


Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi. Kapitalizm, Doğa ve Gezegenin Geleceği İçin Bir Rehber. Doğa, Para, Emek, Bakım, Gıda, Enerji Ve Yaşam.



Bir takım “şeylerin” sürekli olarak ucuzladığını ben kısa hayat sürem içerisinde gözlemleyebildim sanıyordum. Çocukluk yıllarıma göre bugün oldukça ucuz olan gıda, tekstil ve teknoloji gibi bir takım ürünlerin ucuzlamasını her kesimden insanın daha kolay ulaşabiliyor olması nedeniyle gelişmişlikle doğrudan ilgili olduğunu düşünürdüm. Gerçekten de kapitalizm, büyümesini ve medeniyet inşasındaki rolünü maliyetleri sürekli olarak düşürmesine, dolayısıyla üretimi ve tüketimi neredeyse sonsuza kadar arttırmasına bağlamış durumda. Bu açılardan oldukça ilgi çekici ve çok şey vaat eden adı ile popüler bir sosyoloji-ekonomi okuması yapacağımı sanıyordum ancak konular ve başlıklar epey detaylı ele alınmış, neredeyse akademik bir dil kullanılmış diyebilirim.

Özetlemek güç olsa da bende kalanlar kısaca şöyle; Dünya tarihinde ama özellikle bugün üzerinde oturduğumuz medeniyette çok fazla kan ve gözyaşı var. Dünyanın medeniyet tarihi, dünyanın sömürgecilik tarihi ile denkmiş. Avrupalılar tarafından son derece kanlı bir şekilde inşa edilebilen medeniyeti acımasız bir sömürgeciliğe borçlu olduğumuzu bilmemiz gerekiyor. Bütün bunlar bende belirli bir vicdani rahatsızlık hissi yarattı. Tarihte gerek iklim değişiklikleri gerek hastalıklar gerekse coğrafi kısıtlar nedeniyle köşeye sıkışan insanların mecburiyetten yola çıkışları, bugün borçlu olduğumuz (demokrasi dahil) her nimete karşılık gittikleri yerlerde neredeyse yarım bin yıldan beridir süren ve devam edecek gibi görünen zulüm ve kan bırakmış. Doğanın sömürüsü ile başlayan süreç doğanın yitirilmesiyle sonuçlanacak gibi görünüyor.  Yani kapitalizmin sömürü süreci nihayete ermiş değil, ta ki Gezegen üzerinde sömürülecek tek bir canlı cansız, insan, hayvan ve bitki kalmayana kadar. Tarih tekerrürden ibaretse gelecek için de ümitli olmak oldukça güç.

Hem geçmiş hem de bilimsel veriler dünyanın özellikle ekolojik olarak ciddi felaketlerin eşiğinde olduğunu söylüyor. Sonrası domino etkisi. 

Bilenler ve düşünenler için yeni bir bilgi değil ama sözlerimi Schumpeter’in kitaptan alıntıladığım bir sözü ile bitirmek istiyorum. “Kapitalizm, şiddeti ve yıkıcılığından ötürü değil (ki şiddetli ve yıkıcıdır) belli açılardan üretken olduğu için gelişir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİTİK ERKEKLER - TEKNOLOJİ ERKEKLİĞİ NASIL SABOTE ETTİ? Philip Zimbardo, Nikita D. Coulumbe

Ötekilerin Arkeolojisi - İsmail Gezgin