Tanrının Formülü – Jose Rodrigues Dos Santos


Kitabımızın orijinal adi “A Fórmula De Deus“.  Jose Rodrigues Dos Santos’un romanı, Türkiye’de Pegasus Yayınları etiketiyle çıktı. Çevirmeni Cem Demirkan.


Portekizli yazarın, din, bilim ve felsefeyi bir potada erittiği, bunu yaparken bilimsel gerçeklere sonuna kadar bağlı kaldığı romanı. Biraz matematik çokça fizik var içinde.
Kitabin başındaki notta, kitaptaki bütün bilimsel verilerin gerçek olduğu yazıyor, okurken de herhangi bir çelişki ile karşılaşmıyorsunuz zaten.  Kitabin sonunda da dev bir kaynakça var, içerikle ilgili faydalanılan bütün bilimsel makalelere yer verilmiş. Bir roman için oldukça ilginç olmakla birlikte yazarın kendine, araştırma sürecine ve romanına olan güvenini göstermesi açısından da çarpıcı.

Kitap bir solukta okunuyor, hızlı ve heyecanlı bir şekilde akan olay örgüsünün içine ara ara ders niteliğinde pasajlar yerleştirilmiş. Oldukça mantıklı, kitabın geneline uyan, konu ile alakalı bilimsel ve dini açıklamaları bu pasajlarda okuyoruz.

Kitabin içindeki her şey okuyucuyu belirli ve oldukça mantıklı tek bir sona götürüyor.  Sonu ile ilgili olarak yazarın bir takım toplumsal ve dini kaygılar gütmüş olabileceğini tahmin ediyorum. Ancak ben okurken kitabın sonunu kafamda yazmıştım zaten, dolayısıyla okurken de, üzerine düşünürken de çok zevk aldım.

Benim okuma alışkanlığım; edebi ya da felsefi, görece ağır kitaplara, bu tür akıcı ve heyecanlı kitaplarla mola vermek şeklinde. Hem bilimsel hem dini hem de felsefi bir okuma yapabileceğiniz, heyecanlı olay örgüsüne kapılıp gideceğiniz üzerine emek verilmiş bu güzel kurguyu sizlere de tavsiye ederim.

Bununla birlikte yeni başlayanlar ve okuma alışkanlığı kazanmak isteyenler için de iyi bir tercih olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİTİK ERKEKLER - TEKNOLOJİ ERKEKLİĞİ NASIL SABOTE ETTİ? Philip Zimbardo, Nikita D. Coulumbe

Varoluş ve Tarihsellik İnsan Felsefesi Çalışmaları - Uluğ Nutku

HOMO NARRANS, İnsan Niçin Anlatır? İsmail GEZGİN