Eduard Einstein Vakası – Laurent Seksik






Fransız yazar Laurent Seksik’in biyografik romanı, yüzyılın dahisi Albert Einstein’in şizofreni hastalığı ile boğuşan oğlu Eduard Einstein’in hikayesini anlatıyor. Orijinal adı “Le Cas Eduard Einstein”. Türkiye’de 2016 yılı içerisinde, Sosi Dolanoğlu’nun çevirisi ile yayımlandı. Albert Einstein’in hayatını anlatan Deha adlı dizi, televizyonlarda gösterilmeye başlamadan önce okuyup bitirmek de benim şansım oldu.

Kitap, yirmi yaşındaki Eduard Einstein’in İsveç’teki Burghölzli Kliniğine yatması ile başlıyor. Zaman zaman geriye dönerek çocukluğu ve Albert Einstein, Mileva Maric evliliğinin ilk yıllarına da gidiyor.

Eduard Einstein’in ölümüne kadar giden yolda, olayları kendi ağzından birinci tekil şahıs anlatımıyla dinliyoruz.  Aile fertlerinin duyguları son derece sade ancak etkili bir şekilde anlatılmış. Özellikle Eduard Einstein’in şizofrenik düşüncelerini anlattığı bölümler, karmaşık düşüncelerin aktarılmasının ne kadar zor olduğu da göz önünde bulundurulduğunda oldukça başarılı. Bu açıdan bir biyografi kitabı için oldukça sürükleyici. Bunda çevirmeni Sosi Dolanoğlu’nun katkısı da büyük olmalı.

Albert Einstein’in oğlu olmanın, Eduard ve ağabeyi Hans Albert için hem aile içinde hem de dışında ne kadar zor olduğu, büyük dahinin ailesini çetin mücadelelerle baş başa bıraktığı anlatılırken aynı zamanda Dahi Einstein’in hayatına ışık tutan, bunu yaparken fizikten hiç bahsetmeyen güzel bir kitap.

Benim için kitabı trajik kılan tarafı, hayatı boyunca Albert Einstein’in oğlu olmaktan şikayet eden, işi babasından nefret etmeye kadar götüren Eduard’ın bu kitaba da babası sayesinde/yüzünden konu olması idi.

Üç kişinin hayatına ışık tutan ve bir şizofreni hastasının aklından geçenleri aktarmaya çalışan böyle bir biyografi için oldukça sürükleyici bu kitabı da herkese tavsiye ediyorum.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİTİK ERKEKLER - TEKNOLOJİ ERKEKLİĞİ NASIL SABOTE ETTİ? Philip Zimbardo, Nikita D. Coulumbe

Varoluş ve Tarihsellik İnsan Felsefesi Çalışmaları - Uluğ Nutku

HOMO NARRANS, İnsan Niçin Anlatır? İsmail GEZGİN