KORKUSUZLAR 1914-1923, KEREM ATILMAZ



Eskişehirli abim, araştırmacı, koleksiyoner Kerem Atılmaz’ın kitabı Korkusuzlar. Kerem Atılmaz belki de hayatını adadığı bu kitabında, 1914 yılında Birinci Dünya Savaşında Çanakkale cephesinden başlayarak Milli Mücadele’nin Cumhuriyetle taçlandığı 1923 yılına kadar Anadolu’nun bağrından çıkan, zor şartlarda inanılması güç mücadele örnekleri sergileyen, imkânsız bir savaşa girişmiş adı sanı bilinmeyen kadın erkek, er komutan, mebus memur yirmi beş isimsiz kahramanın hatıralarını yâd ederken geçmişin acı hatıralarından birer ibret vesikası sunuyor hepimize.

Tamamen bireysel bir çabanın ve kişisel bir girişimin neticesi olması nedeniyle amatör bir derleme ile karşılaşacağımı düşünüyordum. İyi bir okur bir kitapta nereye bakması gerektiğini iyi bilir. Önsözünü Uğur Dündar’ın yazdığı kitabı elime aldığımda ilk dikkatimi çeken kısım kaynakçası oldu. İki yüz küsur sayfalık bir kitap için oldukça kabarık olan, yerli yabancı bazı üniversitelerin yayınları, hatıratlar, gazete nüshaları, Meclis tutanakları, Genelkurmay Arşivi, pek çok roman ve araştırma kitabından oluşan kaynakça, elimde tuttuğum kitabın ülkemizde benzerlerinde sık görmediğimiz etraflı bir araştırmanın ürünü olduğunu öncesinden belli ediyordu.  

Tamamen tesadüfi bir şekilde Hilmi Ziya Ülgen’in Türk Düşünce Tarihi kitabıyla aynı anda okumaya başlamış olmam da doğrusu benim şansımdı. Hilmi Ziya Ülgen kitabında, meşrutiyet zamanlarından ve Tanzimat döneminden başlayarak Osmanlı Türklerinin etkilendikleri ve imparatorluk mirasını Türklük şuuru ile birleştirerek ürettikleri düşünce akımlarından ve bu akımların gelişip yayılması ile ulus olmaya etkileri uzun uzun anlatılıyordu. Ülgen’in kitabının her satırı Atatürk’ün çorak bir topraktan nasıl yeşerdiğini neredeyse gün gün aktarırken, Osmanlı Paşalarının ve münevverlerinin Türkün kurutuluşuna giden yolun taşlarını nasıl tek tek döşediklerini ve bu uğurda başlatılan mücadelenin Anadolu insanını nasıl etkilediği düşünürken Kerem Atılmaz’ın kitabında okuduklarım bu uzun zincirin en acı ve son halkası oldu. Tamamen gerçeğin peşinde olan Kerem Atılmaz da kitabında yalan yanlış hamasetle yüklü cümleler, uçan kaçan yeşil sarıklılar gibi inandırıcılıktan ve caydırıcılıktan uzak gerçek dışı söylenceler yerine tamamen belgelere dayanan olayları olduğu gibi aktarıyor. Kendi adıma konuşacak olursam, Kerem Atılmaz’ın en çok takdir ettiğim tavrı kitaptaki bu yaklaşım oldu. Bu doğruluk ve sadeliğin okurlara öğreteceği şey şu olmalı;  Bu topraklarda zor zamanlarda, üstün başarılar göstermiş insanlar da bizler gibi etten kemikten insanlardı, tüm hor görülmelerine, unutulmalarına, yok sayılmalarına rağmen bütün şartlar aleyhlerine iken bu topraklarda yetiştiler. Bizlerin de her birimizin yeterince inandıktan ve çok çalıştıktan sonra başaramayacağımız dünyevi hiçbir şey olmamalıdır.

Kitabın satır aralarında Kerem Atılmaz’ın kişisel koleksiyonundan örnekler de bulacaksınız. Yazarın geçmişine olan bağlılığının göstergesi olan bu koleksiyon ve görseller, hem anlatımı güçlendiriyor hem de her iyi iş gibi bu kitabın da tesadüf eseri değil, yılların birikimi ve emeği neticesinde meydana geldiğinin ispatı niteliği taşıyor.

Kitabın satışından elde edilen tüm geliri de Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan Kerem Atılmaz bu örnek davranışı, kitaba verdiği emek ve Milli Mücadelenin hatıralarına gösterdiği değer ile kitabına konu edindiği kahramanların çabalarının bir benzerini, günümüz şartları düşünüldüğünde en az onlar kadar faydalı bir örneğini ortaya koyuyor. Günümüz eğitim sisteminin acımasız çarkları arasında, ideolojik bir mengenede sıkışıp kalmış, gerçeklerden ve esaslı bir eğitimden ayrı bırakılmaya çalışılan gençliğin dikkatini çekmesi ümidiyle, iyi okumalar diliyorum.

NOT: İyi bir kitaba sahip olmanın yanında Mehmetçik Vakfına da bağışta bulunabilmeniz için bazı internet kitapçılarının ilgili sayfalarının linklerini aşağıdadır.  

 https://www.kitapyurdu.com/kitap/korkusuzlar-19141923/580848.html

https://www.fidankitap.com/korkusuzlar

https://destekdukkan.com/magaza/urun/korkusuzlar

https://www.bkmkitap.com/kerem-atilmaz

https://kidega.com/kitap/korkusuzlar-405924/detay/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİTİK ERKEKLER - TEKNOLOJİ ERKEKLİĞİ NASIL SABOTE ETTİ? Philip Zimbardo, Nikita D. Coulumbe

Varoluş ve Tarihsellik İnsan Felsefesi Çalışmaları - Uluğ Nutku

Parfümün Dansı, Tom Robbins