BEDEN DİLİ – JOE NAVARRO

 


Bazı şeyleri biliriz, bu bazı şeylerin bazılarını nasıl bilebildiğimizi bilemediğimiz olur. Bazen de bildiğimiz bazı şeyleri bildiğimizi bilmeyiz. Beden dilini kullanmak yada başkalarının beden diline ilişkin işaretleri okumak da aramızdan pek çoğu için bu tür bir bilgidir. Neredeyse her an, hatta yalnız başımızayken bile (belki de kendimizi ikna etmek için) beden diline ilişkin pekiştirici işaretleri kullanırız yada başkasında okuruz. Çoğu zaman farkında olmayız.

Böyle anlatınca muhtemelen bildiğimiz bir şeyi öğrenmeye neden ihtiyaç duyduğumuzu sorabilirsiniz. Bir şeyi kullanıyor olmak başka bir şey, doğru olarak kullanmak başka bir şeydir. Küçük bir tank boyutundaki 4x4’lerle şehirde fink atan insanlara bu pahalı aracın doğru kullanıldığında neler başarabileceğini ve hatta hayatta kalmamızı sağlayabileceğini birinin söylemesi gerekir diye düşünüyorum. Beden dili de doğru bir şekilde kullanıldığında kendimizi daha iyi ifade etmemize, karşımızdakini ikna edebilmemize, duygu ve düşünceleri çözümleyebilmemize, karşımızdakinin yalan söylediğini fark edebilmemize, tuzaklara düşmekten kurtulabilmemize, insanların bizim hakkındaki düşüncelerini değiştirebilmemize yarayabilir. Daha sağlıklı bir iletişim ve daha iyi bir hayat bilgisi sunabilir. Aksi ise iyi bir kaynağın israfına, iyi ihtimalle boşa harcanmasına, kötü ihtimalle zararımıza neden olabilir.

Neyi bildiğimizi bilmek de asıl bilginin kendisi kadar değerli olabilir. En az.

Beden Dili, eki bir FBI ajanı olan Joe Navarro’nun mesleki bilgi ve tecrübelerini kullanarak elde ettiği beden diline ilişkin gözlemlerinin ürünü. Taylan Taftaf tarafından güzel bir dille Türkçeye çevrilmiş. Kurgu dışı yayımlar konusunda ülkenin en önemli yayınevlerinden olan Alfa Kitap referansıyla alınıp okunacak bir kitap, iyi bilgi.

İyi okumalar dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİTİK ERKEKLER - TEKNOLOJİ ERKEKLİĞİ NASIL SABOTE ETTİ? Philip Zimbardo, Nikita D. Coulumbe

Varoluş ve Tarihsellik İnsan Felsefesi Çalışmaları - Uluğ Nutku

HOMO NARRANS, İnsan Niçin Anlatır? İsmail GEZGİN